100 jaar geleden, in 1918, richtte de jonge Amsterdamse loodgieter Harry Plieger, die het vak in zijn vingers en de handel in zijn hoofd had, samen met zijn broer Jan een voorzichtig groothandeltje 'Gebroeders Plieger NV' op. De eerste twee Plieger vestigingen, in Heerlen en Amsterdam, waren een feit.

Al snel kreeg Harry bekendheid door zink aan te bieden voor fl 1,40 per kilogram waarvoor anderen het zink niet eens konden inkopen...

Harry Plieger begreep dat er behoefte was aan een groothandel die tijdwinst moest opleveren voor de loodgieter. Deze was in die tijd vaak een halve dag onderweg om al zijn materialen bij verschillende groothandelaren te verzamelen. Harry nam dit verzamelwerk over en bood het hele pakket aan!

De Duitse Mathias Bock, directeur van AMG, introduceerde Harry bij de belangrijkste Duitse leveranciers en opende voor hem deuren die voor anderen gesloten bleven. Dat gaf de gebroeders Plieger een beslissende voorsprong op de Nederlandse markt.....

Harry Plieger begreep dat er behoefte was aan een groothandel die tijdwinst moest opleveren voor de loodgieter. Deze was in die tijd vaak een halve dag onderweg om al zijn materialen bij verschillende groothandelaren te verzamelen. Harry nam dit verzamelwerk over en bood het hele pakket aan!

De Duitse Mathias Bock, directeur van AMG, introduceerde Harry bij de belangrijkste Duitse leveranciers en opende voor hem deuren die voor anderen gesloten bleven. Dat gaf de gebroeders Plieger een beslissende voorsprong op de Nederlandse markt.....

Harry Plieger zag de trieste balans in 1945 als een enorme uitdaging. Heerlen en Amsterdam hernamen snel hun vooraanstaande positie en profiteerden van de naoorlogse economische groei. In 1953 is de 20-jarige Boy Plieger gereed om als ingewerkt Plieger medewerker naast zijn vader de leiding te nemen.

Zijn komst luidt een nieuw commercieel beleid in. Het is de tijd waarin een in felheid toenemende concurrentie de winstmarges afroomt. Omzetvergroting en het zoeken van nieuwe wegen binnen de groothandelsbranche is daarom noodzakelijk.

De 60-er jaren kenmerken zich voor Plieger als de tijd van acquisitie. De echte doorbraak in Nederland kwam toen Plieger in 1963 de firma Kuilenberg-Wijnbeek overnam met vestigingen in Schiedam, Utrecht, Den Bosch, Dordrecht, Maastricht en de Meern! Naast sanitair en loodgietersbenodigdheden verwierf Plieger ook naam met keukens!

Sell, Ostakeukens en later Gandi. Als de gasbel wordt aangeboord is Plieger de eerste groothandel die radiotoren en CV-kelers op voorraad neemt. De afdeling CV is geboren en de installateurs maakten er volop gebruik van.

Door al die groei kwam de behoefte aan een centraal gelegen hoofdkantoor. In 1966 betrekt Plieger hierdoor een groot complex, een oude conservenfabriek, in Zaltbommel, waar zowel het hoofdkantoor als het centrale magazijn zich vestigen.

Als in deze periode de marktsituatie zich richting consument ontwikkelt is Plieger de eerste die hierop inspeelt en een vestiging in Hoensbroek opent, Aldo, die als begin van een keten detailhandels rechtstreeks aan de consument levert. Een pioniersfunctie welke het bedrijf niet altijd in dank is afgenomen.

Uit die tijd dateert ook het eigen merk Handifiks de voorloper van het Pliegermerk. Zichtbaar, per stuk verpakte sanitaire artikelen gericht op de consument die in die tijd voor kleine installatiewerkzaamheden geen installateur wilde inschakelen. Het assortiment breidde meer en meer uit tot en met elektrotechnische artikelen aan toe. Een schot in de roos dankzij de altijd vooruit kijkende Plieger organisatie!

Na Kuilenberg-Wijnbeek, Leo Meijers, Dieprink en Visscher en de Ruyter in de 60-er jaren zocht ook de Koninklijke Massee en Zoon BV aansluiting bij de Plieger organisatie. Hierdoor werden gereedschappen en hang- en sluitwerk in het leveringsprogramma van Plieger opgenomen. In die tijd was tijdwinst voor de installateur een hot item. Time is money! Uit dezelfde tijd, en ook afgestemd op tijdwinst, stamt ook het opzienbarende idee van de zelfbedieningsfilialen voor de installateur, de BUZ (bedien u zelf), onze latere Express! Het succes hiervan zal u niet ontgaan zijn met de inmiddels 55 Plieger en 6 ThermoNoord Expressen.

De gedrevenheid van de directie en het personeel en de diepgewortelde "Liefde voor het vak" heeft het bedrijf tijdens de economische crisis in de 80-er jaren overeind gehouden. Plieger groeit in die tijd nog steeds door acquisitie. De vele voordelen van het hebben van een sterke moederorganisatie waren voor veel bedrijven de reden zich bij de Plieger organisatie te willen voegen.

Eind jaren 80 sloten Rouppe van der Voort en Gruwel zich aan bij de Plieger groep. Slager, Hamel, Miedema, van Alphen, Winter en Elmer Nederland volgden enkele jaren daarna. In 1993 vereerde Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan, het bedrijf met een bezoek aan Zaltbommel. Een lunch voor genodigden in het magazijn luidde een feestelijk jubileumjaar in welke werd afgesloten met een prachtig concert in de St. Maartenskerk aangeboden aan de bevolking van de stad!

De dreigende watersnood in 1995 in de Bommelerwaard, het verplichte evacueren, het in veiligheid brengen van de computers, het wagenpark, noem maar op, zorgde voor veel spanning binnen het bedrijf! De dijken hielden stand en terugkijkend is er een groot gevoel van dankbaarheid. De tomeloze inzet van het personeel, de hulp uit onverwachte hoeken plus het begrip van onze afnemers maakten deze periode tot een wel heel bijzondere! In 1996 kwam de Tour de France door Nederland! En wel vlak langs Zaltbommel!

Die kans konden wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. Een heuse tribune en een gigantische feesttent in een weiland langs het parcours waren de ingrediënten voor een festijn met meer dan duizend gasten dat haar weerga niet kende!

Het nieuwe millennium was voor Plieger ook het begin van een nieuw computertijdperk. Als een van de eerste groothandelaren ging Plieger over op One World. Een gigantische operatie waar zeker ook, doordat we een van de eerste waren, fouten gemaakt zijn en waar we het vertrouwen van enkele van onze afnemers helaas wel eens beschaamd hebben. De nieuwe eeuw betekende ook de start van de bouw van de A2 Toonzaal, vlakbij het hoofdkantoor. Een toonzaal met een visie! Gericht op projectmatige woningen, een inspiratiebron voor velen maar ook een gebouw waar educatie een niet te onder-schatten rol vervult.

Ook in de eerste jaren van 2000 nam Plieger bedrijven over zoals Ico Athibu en als laatste in 2006, Vika. In 2002 hebben ThermoNoord en Thermofrost zich aangeslo-ten bij de Plieger groep. Met hun komst kwam een enorme expertise klimaatbeheersing binnen de Plieger organisatie.

In 2006 sluit Plieger een overeenstemming met Cordes en Graefe uit Bremen, een van de grootste Europese groothandelaren werkzaam op hetzelfde terrein.

Eind 2008 hingen er door de kredietcrisis donkere wolken boven ons. Plieger zou Plieger niet zijn als het bedrijf bij de pakken neer zou gaan zitten. Tegen de stroom in opende Plieger meer Express-vestigingen, meer toonzalen werden gebouwd of verbouwd en kwamen er twee distributiecentra, Gorredijk en Apeldoorn bij. Überhaupt hebben wij in de laatste tien jaren op logistiek gebied grote stappen gemaakt. Het nachttransport, 24-uur bestellingen, de overname van Koekoek met vestigingen in Delft, Purmerend, Zwaag en Amsterdam. Dat allemaal met het idee dat als de economie herstelt wij klaar zijn voor een mooie en gezonde toekomst!

Veel aandacht ging en gaat ook naar het Plieger merk en naar onze exclusieve merken. Inmiddels kunnen we met recht spreken dat het Plieger merk en onze exclusieve merken staan als een huis! Jezelf kunnen onderscheiden in de markt is en blijft heel belangrijk.

100 jaar Plieger, wij zijn er trots op! Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat zonder u wij deze bijzondere mijlpaal niet hadden gehaald. Een welgemeend DANK U WEL! is dan ook nu zeker op zijn plaats. Vanaf nu kijken wij uit naar de toekomst, een toekomst samen met u!

1918
1928
1938
1948
1958
1968
1978
1988
1998
2008